Sammio
Haku
Kaupallinen yhteistyö

Kun kahvipannu ei porise iltapäiväkahvin aikaan, on jotain pielessä – uusi havainnointipalvelu auttaa omaisia varmistamaan että yksin asuvalla vanhuksella on kaikki kunnossa

Palvelu oppii kotona asuvan vanhuksen rutiinit ja raportoi, mikäli niistä poiketaan.

Ikäihmisillä on tarkat rutiinit. Aamu ei lähde käyntiin ilman kahvia, ja iltapäiväkahvit juodaan tasan kello 14, satoi tai paistoi. Jos kahvinkeitin ei porisekaan, saattaa se olla merkki siitä, että jokin on vialla.

Salon, Kuusamon, Alavuuden, Ulvilan ja Lohjan alueella pilotoidaan esimerkiksi pistorasioiden kautta toimivaa HOWZ-havainnointijärjestelmää, joka kertoo lähiomaisille, liikkuuko vanhus kotona tavalliseen tapaansa, ja lämpeneekö kahvinkeitin tuttuun aikaan. Rutiineista kiinni pitävällä seniorilla on yleensä kaikki hyvin.

Howz-laitteistoon kuuluu nettiin liitettävä keskusyksikkö, liiketunnistimet ja älypistoke. Laitteisto oppii noin viikossa tunnistamaan vanhuksen arkirutiinit ja raportoi omaisille poikkeamista.

Kotona asuvan turva

Monet vanhukset asuvat kaukana omaisistaan. Se herättää helposti huolta ikäihmisten voinnista, vaikka he pärjäisivät kotonaan vielä hyvin. HOWZ on tarkoitettu juuri heille, jotka elävät yksin, mutta eivät vielä käytä kotihoidon palveluita. Omaisten ei aina ole mahdollista vierailla läheistensä luona päivittäin. Silloin havainnointijärjestelmä tuo turvaa ja mielenrauhaa sekä omaisille että ikäihmisille itselleen.

– Omaisten on helppo reagoida, jos läheisen kodissa on ollut tavallista vähemmän liikehdintää, sanoo Susanna Veteläinen kokeilussa mukana olevalta Kuusamon kaupungilta.

Kaupungin kotihoidolla on jo aiempia hyviä kokemuksia etäpalveluista. Kuusamossa on käytetty vuoden ajan helppokäyttöistä etävideopalvelua, josta asiakkaat ovat antaneet hyvää palautetta. Hoitaja soittaa asiakkaalle päivittäin. Kuvayhteys avautuu automaattisesti tabletille.

– Olemme huomanneet, että ohjaus on jopa tehokkaampaa, kun asiakas tekee itse. Kotikäynneillä saattaa mennä ylipalvelemiseksi, joten etäyhteys pitää varmasti asiakkaan aktiivisena, Veteläinen toteaa.

Säilyttää yksityisyyden

HOWZ-havainnointipalvelu toimii hienovaraisesti elämän taustatukena. Asukkaalta itseltään se ei vaadi mitään.

Ikäihmisen kotiin asennetaan sensoreita, joissa on liiketunnistin, ovihälytin ja sähköpistorasian tunnistin. Sensorien saaman tiedon avulla omaiset voivat älypuhelimen sovelluksen kautta varmistaa, että kodissa esimerkiksi laitetaan ruokaa tai keitetään kahvia normaalisti ja että vanhus käy ulkona ja myös palaa kotiin. Sovellus ilmoittaa myös, mikäli sähköt ovat poikki. Järjestelmä vaatii toimiakseen ainoastaan nettiyhteyden.

Palvelu perustuu liiketunnistimiin ja älykkäisiin sensoreihin eikä kameroihin, joten se kunnioittaa yksityisyyttä ja itsenäisyyttä. Laitteisto tunnistaa ja hälyttää omaisen puhelimeen push-viestien kautta vain silloin kun rutiineihin tulee muutoksia.

Carunan viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anne Pirilä kertoo, että Caruna haluaa tarjota asiakkailleen uusia, digitaalisia ratkaisuja, ja on lahjoittanut neljälle kunnalle HOWZ-laitteet pilottikokeilua varten. Kokeilulla halutaan mahdollistaa ikäihmisten huoleton asuminen kotona ja tukea kuntia niiden vanhustenhuoltotyössä.

Palvelua pilotoidaan tällä hetkellä Salossa, Kuusamossa, Alavudella, Lohjalla ja Ulvilassa. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan palvelua, ota yhteyttä edellä mainittuihin kuntiin. Käyttäjä tekee sopimuksen laitetoimittaja HOWZin kanssa. Palvelu ei maksa käyttäjälle mitään, ja kokeilu on voimassa 24 kk. Käyttö edellyttää sitä, että ikäihmisen kotoa löytyy toimiva nettiyhteys ethernet-liittymällä.

Lue lisää HOWZ-palvelusta täältä.

Uusi Suomi Studiovieras

Katso kaikki sisällöt »