Mens sana in corpore sano – terve sielu terveessä ruumiissa. Sanonta on tuttu urheilumaailmasta, mutta sopii moneen muuhunkin. Itse asiassa sen pitäisi olla myös työelämän motto, sillä ihminen toimii paremmin voidessaan hyvin. Roomaan pääsee tiettävästi montaa eri tietä. On jokaisesta itsestään kiinni, taittaako matkan kävellen, juosten vai intervalliharjoitellen.

Täyden palvelun liikuntakeskuksesta löytyy laaja valikoima kuntosalilaitteita ja -välineitä, treenimahdollisuuksia sekä ryhmäliikuntatunteja moneen makuun. Mutta tiesitkö, että liikuntatottumukset voivat paljastaa myös ammattisi? Tiukkojen trikoiden ja treenitoppien vilinästä voi erottaa selkeästi kuusi eri treenaajatyyppejä, jotka esittelemme alla.

Superihminen

Huippujohtaja suuressa yrityksessä (48)

Superihmisen raamattuja ovat Aki Hintsan Voittamisen anatomia, Tim Ferrissin 4 tunnin keho ja Robin Sharman 5 AM Club. Hän aloittaa päivänsä kajauttamalla peilin edessä komean sotahuudon, jota luultavasti rytmittävät nyrkiniskut rintaan. Ennen johtoryhmän kokousta Superihminen lämmittelee aamuhämärässä kevyellä Tour de Finanssilla Westendistä Etelärantaan. Vaikka hänen ajankäyttönsä on hiottu äärimmilleen, kalenterissa on aina tilaa päivittäiselle treenille lähimmässä liikuntakeskuksessa.

Superihmisen syke on kroonisesti aerobisella alueella – ja jos häneltä kysyy, ovat rasitusvammat ja palautumisajat salaliittoteorioita. Hän nauttii esillä olemisesta ja pukeutuu kompressiotrikoisiin niin liikuntakeskuksessa, ruokakaupassa, lounasravintolassa, lastensa koulun vanhempainillassa kuin juoksutapahtumissakin.

Superihmisen suorittamiselle on helppoa pyöritellä silmiään, mutta juuri fyysinen kestävyys on siivittänyt hänet johtavaan asemaan urallaan. Lisäksi hän on tunnollinen – ja kuten monet muut kaltaisensa, usein liiankin tunnollinen. Hänelle tekisi hyvää käyttää osa treeniin kuluvasta ajasta stressitason aktiiviseen laskemiseen ja kehonhuoltoon, esimerkiksi FLX-, Yin Yoga- tai Yoga for Athletes -tunneilla.

Perfektionisti

Konsultti (35), kroonisesti määräaikaisissa työsuhteissa

Perfektionisti hallitsee elämän matematiikan perusteellisesti. Hän seuraa tunnollisesti ruokavaliotaan, painoaan, sykettään ja untaan sekä kirjaa treeninsä useaan eri sovellukseen. Tämä ikiliikkuja ei ehdi luoda suhteita työkavereihinsa, koska siirtyy pian jo seuraavan työantajan palvelukseen. Treeni- ja terveystietojen kirjaamisesta onkin tullut hänelle eräänlainen pako todellisuudesta. Lukujen parissa ei koskaan olla yksin.

Perfektionisti syö chiansiemeniä, pinaattia, kananmunia ja vihersmoothieita – osittain tasapainottaakseen valtavaa Pepsi Maxin ja kahvin kulutustaan. Vaikka hän treenaakin salilla pääosin oikeaoppisesti, hän treenaa aina yksin. Perfektionistin kannattaisikin kokeilla paria säännöllistä ryhmäliikuntatuntia, jotta hän saisi kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ajatus on toki käynyt hänen mielessään, mutta enemmän kuin mitään muuta hän pelkää hallinnan antamista treenistään tunnin ohjaajalle. Myös pari Personal Training -tuntia voisivat toimia hyvänä siedätyshoitona.

Pullistelija

Kiinteistövälittäjä (36)

Pullistelija nostelee niin painoja kuin samppanjapullojakin – usein ja korkealle päänsä yläpuolelle. Päivän treeniohjelmaan kuuluvat aina hauiskäännöt, ja treeniin pätee sama kuin ”tehokkaaseen” myyntipuheeseen: pinta ratkaisee, eikä pieni kosteusvaurio kellarissa haittaa, jos sitä ei näe.

Itse prosessin kulku ei Pullistelijaa kiinnosta. Hänen vartalonsa muistuttaa palkintopokaalia, ja sitä kelpaakin esitellä Hietsussa läpi kesän – toisessa kädessään proteiinipirtelö ja toisessa vitamiinijäätelö. Pullistelija on ravintolisien asiantuntija ja osaa suositella niin hyvää Pinot Noiria kuin parasta BCAA-jauhetta kanalle ja parsakaalille.

Kunto- ja jalkatreeni ovat Pullistelijalle täysin tuntemattomia käsitteitä, ja niissä piilevätkin hänen mahdollisuutensa. Oikeanlainen treenaaminen parantaa mielialaa ja itseluottamusta. Pullistelija saisikin tervetulleen sysäyksen pois urautuneista treenitottumuksistaan osallistumalla esimerkiksi Indoor running-, Bootylicious- tai Pure Strength  -tunneille.

Ihan just

Ison organisaation väliportaan päällikkö tai HR-päällikkö (42)

Ihan just kokee olevansa kroonisesti askelen jäljessä yrittäessään huolehtia sekä johdon että työntekijöiden tarpeiden toteutumisesta. Eikä mikään ihme, sillä vuosikausia vellonut organisaatiomuutos on saanut hänet tiukasti puun ja kuoren väliin. Ihan justille on tärkeää ilahduttaa muita: hän sujauttelee lastensa koulureppuun pieniä kivoja viestejä, tuo kollegoilleen suklaata ja huolehtii, että kaikkien kollegoiden syntymäpäivät muistetaan.

Jopa ELIXIAlla Ihan just kokee olevansa vastuussa muiden viihtyvyydestä: hän siivoaa lehdet toisten jäljiltä ja jakelee auliisti kehuja työntekijöille, jotka eivät hänen mielestään saa riittävästi huomiota. Kun Ihan just haluaa olla kapinallinen, hän ajoittaa treenaamisen lasten nukkumaanmenoaikaan. Näin hän saa pienen hengähdyshetken. Treeni (jos sitä nyt treeniksi voi kutsua) koostuu rauhallisessa nurkassa joogamatolla tehdystä mindfulnessmeditaatiosta. Sen jälkeen hän vetäytyy puoleksi tunniksi saunan lauteille rentoutumaan. Ihan just on kipeästi Love2Dance -tunnin tai useamman tarpeessa: pöhnät pois ja endorfiinipölly tilalle.

Päiväkerholainen

Ansaittuja eläkepäiviään viettävä lehtori (75), jonka mielestä kaikki oli ennen hieman paremmin

Päiväkerholainen toteuttaa tuttua aamurituaaliaan juomapullo toisessa kädessä ja kaksikiloinen käsipaino toisessa. Hän liikkuu ainoastaan yhdessä vakioporukkansa kanssa. He tapaavat aina samassa ELIXIA-liikuntakeskuksessa neljä kertaa viikossa, tarkalleen kello 8–11.

Kunhan kaikki sujuu liikuntakeskuksessa tuttuun tapaan, tämä porukka on ilo ohjaajille. Ohjelmamuutokset tai keskuksen sisustuksen muuttaminen sen sijaan ovat tälle porukalle suuri kauhistus. Yhden kerran sijaisohjaaja sai aikaan suurempaa mielipahaa kuin teatteri, joka ei myöntänyt yhdelle porukan jäsenelle eläkeläisalennusta.

Päiväkerholaisten aamurutiini on pysynyt muuttumattomana siitä asti, kun he jäivät eläkkeelle. Samat tunnit, samat painot, kaikki aina tarkalleen samalla tavalla. He kuitenkin unohtavat sekä lisätä kuormitusta että haastaa itseään. Ikääntyvän kehon lihasmassa hajoaa nopeammin, mutta sen voi välttää oikeanlaisella voimaharjoittelulla. Haastavasta treenistä pitävät myös aivot, muisti ja hoksottimet.

Villasukkailija

Muun kuin teknologiayrityksen IT-päällikkö (31)

Villasukkailijan työpiste sijaitsee aivan toimistorakennuksen perällä, ja hänen etsimisensä voikin tuntua melkein kuin pakohuonepeliltä. Hän viihtyy parhaiten neljän näyttönsä takana, ja hän toivoo yhteydenottoja sähköpostitse. Silloin hän ei joudu keskustelemaan suoraan muiden alojen ihmisten kanssa.

Villasukkailija riisuu kenkänsä heti kuin mahdollista, ja hänet tunnistetaan värikkäiden villasukkiensa ohella myös vitsikkäistä t-paidoistaan. Hän on äärettömän taitava työssään, ja ympärillä olevat ihmiset eivät pärjäisi ilman häntä. Pomo tosin ei vieläkään tahdo muistaa hänen nimeään ja puhutteleekin häntä useimmiten sanoilla ”Hei sinä”.

Villasukkailija noudattaa kaikessa toiminnassaan maalaisjärkeä. Niinpä häntä motivoivat treenaamaan istumatyön haittavaikutuksista kertovat tutkimukset. Hän tietää, että treenaaminen tekee ihmisestä fiksumman, nokkelamman ja tehokkaamman. ELIXIA-liikuntakeskuksessa käyminen tuntuu hänestä kuitenkin toisinaan ankealta puurtamiselta, melkein työltä. Salilla Villasukkailija tekee voimaharjoituksia, jotka muistuttavat lähinnä jedien liikkeitä. Hänelle tekisi hyvää poistua mukavuusalueeltaan ja osallistua ryhmäliikuntatunnille. Siellä hän voisi jopa kokea treenaamisen iloa.

Artikkeli on SATS ELIXIAn kumppanisisältöä ja se on julkaistu yhteistyössä norjalaisen Dagens Næringslivin kanssa.